
01 x 9


Letter to the Executive Director of a Federal Agency

dated October 25, 2001


This is in response to your letter of October 17, 2001. You

indicate that you are the Executive Director of [an agency], an

independent agency within the executive branch. You have requested

a “ruling” from the Office of Government Ethics (OGE) concerning your

proposed involvement in the establishment and management of a

nonprofit organization, which would be called [an] Institute.


Ordinarily, we advise employees first to seek the advice of the

Designated Agency Ethics Official (DAEO) for their agency if they

have questions concerning the permissibility of a proposed outside

activity.  Because OGE is not completely familiar with the mission

and operations of your agency, we would refer you to your DAEO, who

is copied below, for more specific advice concerning your situation.

Nevertheless, we can provide the following general outline of some of

the restrictions on outside activities that your question may

involve.


As an executive branch employee, you are subject to 18 U.S.C.

§ 208, which prohibits you from participating in any particular
matter that would affect your financial interests or those of any
organization you serve as officer, director, trustee, or employee.
If you serve the Institute in any of these capacities at a time when
you still remain [an agency] employee, you will need to consider
whether your [agency] duties might require you to participate
personally and substantially in any matter in which the Institute has
an interest. From your brief description of both the [agency] and
the Institute, we are not in a position to rule out the possibility
that there could be some potential for overlap between the work of
your agency and the interests of the outside organization. You
indicate, for example, that both the [agency] and the Institute are
involved in research activities pertaining to [a certain subject],
but the information is not sufficient for us to determine whether any
particular matter at the [agency] could have a direct and predictable
effect on the interests of the Institute. Your DAEO would be in a
much better position to assess any potential issues under section
208, given his familiarity with the range of potential matters at the
agency.  In this connection, you should note that, under certain
circumstances, an agency may prohibit an employee from engaging in
outside activities that substantially conflict with the performance
of official duties. See 5 C.F.R. §§ 2635.403(c)(2); 2635.802.

Another provision of law, 18 U.S.C. § 205, prohibits you from

representing another person, including a nonprofit organization,

before the Federal Government, in particular matters in which the

United States is a party or has a direct and substantial interest.

Section 205 not only would prohibit you from representing the
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Institute in contacts with the [agency], but would also prohibit you

from representing the Institute before any other Federal agency;

thus, for example, you would not be permitted to represent the

Institute before the Internal Revenue Service in connection with an

effort to obtain tax exempt status.


Because your letter makes explicit reference to your proposed

solicitation of funds for the Institute, we want to point out that

any such activities would be governed by 5 C.F.R. § 2635.808, a

regulation covering fundraising by Federal employees. You indicate

that your activities will be performed in a personal, rather than

official, capacity, and therefore the following three restrictions

would be applicable, under section 2635.808(c): (1) you may not

personally solicit funds or other support from an official

subordinate in your agency; (2) you may not personally solicit funds

or other support from a person whom you know to be a “prohibited

source”;1 and (3) you may not use or permit the use of your official

title, position or any authority associated with your public office

to further a fund-raising effort.2


Several other related regulatory provisions govern misuse of

official position. See 5 C.F.R. part 2635, subpart G. In general,

you may not use your public office for the private gain of yourself

or any organization with which you are affiliated in a private

capacity, 5 C.F.R. § 2635.702. Depending on the circumstances, for

example, you and your DAEO may need to consider whether your outside

work with the Institute is so related to your official duties that

there would be an appearance that you are using your official

position to obtain outside compensation opportunities. See 5 C.F.R.


1 For these purposes, prohibited source means any person who: 

(1) Is seeking official action by the employee's agency;

(2) Does business or seeks to do business with the 


employee's agency;

(3) Conducts activities regulated by the employee's


agency;

(4)	 Has interests that may be substantially affected by


performance or nonperformance of the employee's

official duties; or


(5)	 Is an organization a majority of whose members are

described in paragraphs (d)(1) through (4) of this

section.


5 C.F.R. § 2635.203(d).


2 Because you propose to solicit funds for an outside 
organization that may have certain interests and operations that 
overlap with the mission of your agency, you also may want to discuss 
any non-ethics issues with your DAEO or other agency officials. For 
example, we have encountered situations in the past where agency
employees proposed to work with nonprofit organizations that 
essentially carry on activities, including fundraising, for the 
benefit of the agency, thus raising issues under appropriations law. 
See OGE Informal Advisory Letter 95 x 8. 
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§ 2635.802 (example 2).  Among other things, you also should be aware

that you may not use or permit the use of your official position to

suggest that the Government endorses or sanctions your personal

activities or those of another. See 5 C.F.R. § 2635.702(b). Note

also that there are restrictions on use of official property and

official time (including the time of subordinates) for unauthorized

purposes.  See 5 C.F.R. §§ 2635.704, 2635.705.3


Finally, since you indicate that you eventually may terminate

your position with the [agency] and work full-time for the Institute,

you should be aware of the various restrictions on post-employment

activity.  After terminating your Government position, you are

permanently prohibited from representing another person, including

the Institute, before the Federal Government in connection with any

particular matter involving specific parties in which you

participated personally and substantially for the Government. See

18 U.S.C. § 207(a)(1). Similarly, you are prohibited for two years

after terminating your position from representing another person in

connection with any particular matter involving specific parties that

was pending under your official responsibility during your last year

of Government service. See 18 U.S.C. § 207(a)(2). Another

restriction prohibits former “senior employees” from representing

anyone before their former agency, in connection with any matter in

which they seek official action, for one year after terminating their

senior position, 18 U.S.C. § 207(c); this one-year “cooling off

period” applies only to those senior positions specified

in section 207(c)(2), and your DAEO can assist you in determining

whether your current position at the [agency] is covered. There are

several other post-employment restrictions that may be applicable,

depending on the circumstances, and, again, your DAEO can explain any

that may be relevant to your situation.


I hope this has been helpful.


Sincerely,


Marilyn L. Glynn

General Counsel


3 You should be aware that additional restrictions on outside 
activities and earned income apply to certain “covered noncareer 
employees,” as defined in 5 C.F.R. § 2636.303(a). You have provided 
no information that would indicate to us whether you are a covered 
noncareer employee, but your DAEO should be able to assist you and
explain any applicable restrictions. 
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